De Chinese financiële dienstverlener Anbang wil als nieuwe eigenaar van het voormalige Reaal een grote Europese speler worden. Een overname van ASR, een andere verzekeraar die nog in staatshanden is, wordt niet uitgesloten.

Dat blijkt uit een toelichting van Gerard van Olphen, de nieuwe topman van verzekeraar Vivat (het voormalige Reaal) tegenover Het Financieele Dagblad.

Zondag werd de overname van staatsbedrijf Vivat/Raal door de Chinese financiële dienstverlener Anbang definitief bezegeld. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, De Nederlandsche Bank (DNB) en de Chinese toezichthouder CIRC hebben de benodigde goedkeuringen verleend. De naam Reaal is vanaf zondag gewijzigd in Vivat.

De verkoop werd in februari aangekondigd door minister Dijsselbloem. Anbang betaalt 85 miljoen euro voor de aandelen en belastingvorderingen en steekt daarnaast nog 1,35 miljard euro in versterking van de balans en aflossing van interne leningen binnen de groep SNS Reaal. Netto, na verrekening van de belastingvorderingen, is de verkoopprijs daarmee circa 1 euro.

De Chinezen betalen dus bijna niets voor de aandelen, maar versterken het kapitaal van de praktische failliete verzekeraar Reaal/Vivat. Een oplossing die volgens Dijsselbloem de minst slechte was om de belangen van polishouders te waarborgen. De reden dat de Chinezen in een verzwakte Nederlandse verzekeraar stappen, heeft veel te maken met de ambities in Europa.

Van Olphen topman Vivat: Europese ambities

Vivat zal geleid worden door Gerard van Olphen. Hij trad zondag terug als voorzitter en bestuurslid van de in 2013 genationaliseerde bankverzekeraar SNS Reaal.

De verzelfstandigde verzekeringstak gaat onder Chinese leiding niet stil zitten, zo liet van Olphen maandag weten tegenover Het Financieele Dagblad.

De Chinese eigenaar wil Vivat namelijk gebruiken als uitvalsbasis om een sterke positie in Europa op te bouwen. Dat blijkt onder meer uit het feit dat er een zeskoppige raad van bestuur is gevormd: naast topman Van Olphen komt er een Chinese financieel directeur en nog vier andere bestuurders.

"Anbang is er vooral op uit substantiële posities in Europa op te bouwen. Het kijkt daarom nadrukkelijk naar consolidatiemogelijkheden in Nederland en daarbuiten", aldus Van Olphen tegenover het FD. Overname van ASR, een andere verzekeraar die nog in staatshanden is, wordt daarbij niet uitgesloten. "De minister moet nog bepalen of het met ASR een beursgang wordt of dat verkoop ook een optie is. Er moet dan worden gekeken of er strategische interesse is. Wel, Anbang zou een partij kunnen zijn."

Weinig transparantie over Anbang

De Chinese verzekeraar staat bekend als een kapitaalkrachtige partij en is in tien jaar tijd razendsnel gegroeid. Maar tegelijk is de transparantie over wie er aan de touwtjes trekt bij Anbang zeer gering.

Op de vraag van het FD wie de eigenaar is van Anbang, gaf Van Olphen maandag aan dat het aandelenbezit gespreid is. "Niemand heeft meer dan 10 procent; de meeste partijen zitten op 3 procent tot 4 procent. Omdat Anbang geen publieke onderneming is, worden de aandeelhouders niet bekendgemaakt."

In China is het echter een publiek geheim dat Anbang-topman Wu Xiaohui de facto grote invloed heeft. Volgens de staatskrant China Daily dankt Wu zijn succes aan de “nauwe connecties met kinderen van China’s revolutionaire veteranen en leiders”. Deze familieleden van grote partijleiders staan bekend als ‘rode prinsen’. Vaak bezetten ze belangrijke posities in de communistische partij en bij staatsbedrijven.

Anbang-topman Wu was volgens diverse mediarapporten getrouwd met een kleindochter van wijlen Deng Xiaoping, de man die China na de dood van Mao Zedong op het kapitalistische pad zette. Maar inmiddels is onduidelijk of de twee nog bij elkaar zijn.

Andere belangrijke connecties van Wu zijn Chen Xiaolu, zoon van de beroemde communistische generaal Chen Yi. Ook Zhu Yunlai, zoon van de voormalige premier Zhu Rongji, zou tot het netwerk van de baas van Anbang horen.

Zie ook het artikel: Wie zitten er achter de Chinese kopers van Reaal?

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl